Intervjui, Vijesti

Sjajnom atmosferom i dobrim treningom do povoljnog rezultata

Krajem novembra prošle godine, nakon „balona“ NLB ABA2 lige na Zlatiboru i poraza od MZT-a i Vojvodine na klupi Sutjeske je došlo do promjene – Dragan Nikolić je otišao, a ekipu preuzeo Miloš Minić.

Miloš Minić je legenda kluba, čovjek koji je ponikao i ostavio dubok trag u Ibonu. Nakon Ibona, igrao je za Lovćen, Budućnost, ruski Spartak i Vršac. Po završetku karijere je bio jedan od osnivača škole košarke za individualni rad, Dream Team, a od 2014. do 2016. je radio u pionirskoj reprezentaciji Crne Gore kao asistent Zoranu Glomaziću. U našem klubu je bio trener kadeta i koordinator mlađih selekcija, a od 2020. godine član stručnog štaba prvog tima. Sada je došlo vrijeme za prvi samostalni trenerski angažman u seniorskoj košarci…

Minić je ekipu preuzeo u nezgodnom momentu – Sutjeska je poslije „balona“ na Zlatiboru bila skoru 2-3 u NLB ABA2 ligi, dok je u Crnoj Gori tek trebalo da krene takmičenje. I mandat je dobro počeo – ekipa se skupila, momci su odlično reagovali, pa su u prva tri kola u domaćem šampionatu upisali tri ubjedljive pobjede, a onda otišli u Široki Brijeg na „balon“, gdje su ostvarili bitan trijumf nad TFT-om i izgubili od Zlatibora. Nakon toga Sutjeska je odigrala još šest mečeva u crnogorskoj ligi na kojima je zabilježila pet pobjeda, nalazi se u vrhu tabele i u dobrom raspoloženju je stigla u Novi Sad, gdje danas počinje četvrti „balon“ NLB ABA2 lige. Rivali su Široki (30. 1, 18h), Cedevita Junior (1. 2, 21h) i Pelister (4. 2, 12h).

“Zahvalio bih se ljudima koji vode klub na ukazanom povjerenju. Za mene je čast da budem trener Sutjeske – kluba u kojem sam ponikao kao igrač i sada dobio šansu da budem trener seniorske ekipe. Sigurno da ljudima iz kluba nije bilo lako da povjerenje ukažu treneru bez iskustva u vođenju seniorskog tima u jako delikatnom trenutku”, počeo je razgovor Miloš Minić.

Dva mjeseca je na klupi Sutjeske, od januara i zvanično trener. Za to vrijeme suočio se i sa velikim promjenama u igračkom kadru. Ekipu su napustili Dakuan Brejsi i Marko Lukić, a stigli su Ilija Goranović, Stefan Mitrović i Miloš Jović. Vladimir Tomašević se vratio nakon dva mjeseca pauze zbog teške povrede, dok je od novembra i “balona“ na Zlatiboru van terena Bogdan Bojić. Na to treba dodati i probleme u sastavu zbog virusa i raznih povreda, zbog kojih ekipa često nije bila kompletna.

„Ekipa je u momentu, kada sam je preuzeo, imala velikih kadrovskih problema. Dakuan Brejsi nije trenirao dvije nedjelje, Tomašević je bio van stroja dva mjeseca, kao i Bogdan Bojić. Često smo na treninzima improvizovali, jer nas je bilo sedam, osam, devet zbog problema sa virusima, koji su nastupili sa dolaskom zime. U međuvremenu su otišli i Lukić i Brejsi, tako da smo morali da izađemo na tržište da bismo nadomjestili odlazak dva ponajbolja igrača u tom momentu. Doveli smo Stefana Mitrovića, Miloša Jovića i Iliju Goranovića što se za sada pokazalo kao pravi potez. Prije svega što nas konačno ima 12, 13, 14 na treninzima i možemo da radimo neke taktičke stvari. Sigurno da će novim momcima trebati određeni period adaptacije, ali za sada sam zadovoljan njihovim zalaganjem i odnosom na treningu i utakmicama. Ekipa ih je sjajno prihvatila. Iz razgovora sa njima vidim da su i oni jako zadovoljni prijemom i odnosom igrača i stručnog štaba prema njima, što je nama u stručnom štabu i u klubu jako bitno, da iz neke pozitivne energije i atmosfere crpimo snagu za dobar rezultat. Naravno i iz dobrog treninga.“

Sutjeska je u sezonu ušla sa ambicijama da kroz crnogorsko prvenstvo ponovo izbori plasman u NLB ABA2 ligu, dok je u regionalnom takmičenju kao prvi cilj postavljen ulazak u plej-of nakon čega bi ekipa pokušala da ode korak dalje, nego prethodne dvije sezone kada je učešće završavala u četvrtfinalu. Ali, konkurencija u NLB ABA2 ligi je žestoka, na vrhu su se izdvajaju timovi sa velikim budžetima.

„Ciljevi u košarkaškom klubu Sutjeska su uvijek visoki. Nešto što svi mi očekujemo, jeste da budemo u prva dva tima u domaćem prvenstvu, iako ove sezone taj cilj neće biti lako ostvariti. Ekipe Podgorice, koja je glavni favorit, Primorja i Teoda igraju sjajno ove sezone. Pokazali su da su konkurentni, tako da raduje činjenica da se svake sezone pojavljuje sve više klubova, koji su konkurentni, čime i liga postaje sve zanimljivija. Što se ABA2 lige tiče – prije početka niko nije očekivao da će ova sezona izbaciti četiri-pet timova, sa enormno velikim budžetima za ovaj rang takmičenja. Kao što može da se pročita u medijima, ekipe se svakodnevno pojačavaju, sa jednim, dva ili tri igrača. Nekad novac ne znači da ćete imati uspjeha, ali sigurno da su ekipe sa ogromnim budžetima u prednosti u odnosu na ostatak lige. Sve te ekipe su se na prethodna tri „balona“ izdvojile svojim rezultatima. Što se nas tiče, daćemo sve od sebe da budemo među osam, što bi ispunilo naše ciljeve, a da potom u plej-ofu skupo prodamo kožu.”

Ekipa je od danas u Novom Sadu, gdje se igraju utakmice četvrtog „balona“ u regionalnom takmičenju. Sutjeska sjutra (18) igra protiv Širokog.

„Očekuju nas tri teške utakmice. Prva je protiv Širokog, koji je na 25 mečeva ove sezone pretrpio tri poraza i koji je, u ovom trenutku, favorit. Očekuje nas vrlo teška i fizički zahtjevna utakmica, protiv ekipe koja je dobro trenirana i koja igra vrlo disciplinovano i čvrsto. Izdvajaju se tri igrača – Nutal, Junaković i Čolak, koji su glavna napadačka snaga Širokog. Imali smo par dana da spremimo utakmicu. Jedno je sigurno – daćemo sve od sebe da u što boljem svjetlu predstavimo i sebe i klub.

Ekipa u četvrtak (21) igra protiv Cedevite junior, a u nedjelju (12) protiv Pelistera.

„Što se ostalih utakmica tiče, idemo korak po korak. Uvijek je prva najvažnija. Cedevita i Pelister su na konkurenti za plej-of, ali o njima ćemo razmišljati kada te utakmice dođu na red. Sada je fokus samo na meč sa Širokim.“

Plasman u plej-of NLB ABA2 lige omogućio bi i da Sutjeska utakmice igra na domaćem terenu. U doigravanju se me igraju kod kuće i u gostima, a naši navijači, četiri godine čekaju na utakmice regionalnog takmičenja u Nikšiću. Posljednja je bila protiv Dinamika u martu 2020. godine.

„Sve nas u klubu i navijače bi obradovalo da konačno možemo utakmicu da odigramo u Nikšiću. Da podsjetimo košarkašku javnost kako izgleda kada Sutjeska igra pred punim tribinama. Jer smo gosti četiri sezone“ kratko je prokomentarisao trener naše ekipe, Miloš Minić.

FOTO: DRAGANA  STJEPANOVIĆ