Intervjui, Vijesti

Miličić: Sva djeca da dobiju priliku da treniraju u našem klubu

Cilj košarkaškog kluba Sutjeska uoči početka sezone bio je da osvoji jedno od prva dva mjesta u Prvoj ligi Crne Gore, te da u NLB ABA2 ligi ostavi bolji utisak nego prethodne i pokuša da izbori plej-of.

Već u decembru naša ekipa je u ABA2 ligi izjednačila prošlosezonski učinak, da bi u januarskom “balonu” u Banjaluci Sutjeska pobijedila MZT i Vojvodinu i došla nadomak plasmana na završni turnir.

U domaćem prvenstvu Sutjeska ima sedam pobjeda i tri poraza, uz dva odložena meča – protiv Ibra u gostima i Lovćena na domaćem terenu. Posljednju pobjedu tim Velimira Gašića ostvario je prethodne sedmice kada je u gostima savladao SC Derbi (63:60), ekipu čiji rezultati ne ulaze u konačni zbir na kraju regularnog dijela sezone.

Ostvarenim rezultatima u dosadašnjem dijelu sezone zadovoljan je predsjednik kluba Saša Miličić. On je funkciju preuzeo uoči početka sezone, a u razgovoru za klupski sajt kaže da je cilj da Sutjeska postane stabilan učesnik ABA2 lige, te da narednih godina pokuša da ode stepenik više i postane učesnik AdmiralBet ABA lige.

Zadovoljni smo igrama ove sezone. Teorijski još nismo obezbijedili plej-of NLB ABA2 lige, ali blizu smo tog cilja. U prvenstvu smo odigrali zadovoljavajuće, izuzev kikseva u Tivtu i Bijelom Polju. Imamo još neke odložene utakmice, ali računamo na povoljan rezultat u svakoj, nakon čega bismo zauzeli čelo crnogorske košarkaške lige, što bi nam osiguralo plasman u ABA2 ligu naredne godine. Ove godine cilj nove uprave je bio da Sutjeska postane stabilan abaligaš. Nadamo se da smo blizu tog cilja. Čvrsto stojimo na zemlji, znamo da to nije ni lako ni jednostavno. Želimo da postanemo stabilan učesnik ABA2 lige, ali naše ambicije nisu da tu stanemo – ako nam se ukaže prilika da se popnemo stepenik više, mi ćemo je iskoristiti”, rekao je Miličić u razgovoru za klupski sajt.

Predsjednik kluba ističe da su za učešće u prvoj ABA ligi potrebni bolji uslovi.

Moram da pohvalim izvanredan odnos lokalne samouprave prema košarkaškom klubu. Gotovo 100 odsto finansiranja donose lokalna samouprava, kao i EPCG, koja je generalni sponzor kluba. Nešto malo sredstava dolazi od privatnih sponzora. Za stepenik više potrebna je bolja organizacija, ali i više novca i rada nas u upravi, da bismo stvorili uslove da napravimo roster, koji bi mogao da ostvari taj rezultat”, smatra Miličić.

Veći dio ekipe ove sezone čine igrači iz Nikšića. Ali i momci rođeni van našeg grada su se odlično uklopili, pa je očigledno da nije bilo greške prilikom izbora pojačanja.

Naš plan je da većinu tima čine djeca i momci iz Nikšića. To se ove godine pokazalo kao dobra priča. Vratili smo Radoja Vujoševića i Jovana Vojinovića. Mislim da ne postoji ekipa na prostoru bivše Jugoslavije, a ni šire u kojoj su velika većina igrači iz grada odakle je klub. Od 17 košarkaša u prvom timu, samo četvorica nisu iz Nikšića. Naravno, doveli smo i košarkaše sa strane za koje smo mislili da odgovaraju klubu i smatram da u tome nismo pogriješili. Momci koji nisu iz Nikšića, a koji su ove sezone pojačali Sutjesku su sjajni, uklopili su se kao rođeni Nikšićani”, ocijenio je Miličić.

Drugu sezonu na klupi sjedi Velimir Gašić.

Mislim da trener Gašić radi dobro sa ekipom. Izašli smo u susret njegovim zahtjevima, nismo htjeli da se miješamo u tim. To je posao trenera, mi smo pokušali da obezbijedimo uslove da dođu košarkaši koji su bili potrebni, a koji su njegova želja.”

ABA2 liga se već dvije sezone igra po principu “balona”, pa je publika u našem gradu uskraćena za mečeve regionalnog takmičenja. Miličić ističe da je klub voljan da bude organizator jednog “balona”, ali da su potrebni bolji uslovi.

Mi smo i ove godine razmišljali o tome, ali uslovi u samom gradu, odnosno Sportskom centru nisu bili dovoljno dobri za “balon”. Prije svega mislim na smještajne kapacitete – treba smjestiti 13 ekipa na jednom mjestu, omogućiti treninge. Mi imamo samo jednu salu, koja svojim dimenzijama i kvalitetom zadovoljava uslove ABA lige, a to je sala Sportskog centra. Smještajni kapaciteti ne postoje. Rekonstrukcijom Sportskog centra – terena, koševa i dobijanjem druge sale, mi bismo imali sportski dio za organizaciju, ali i dalje ostaje smještajni kapacitet kao problem. Naravno, naša želja je da organizujemo jedan turnir, da budemo poput drugih košarkaških centara u regionu”, jasan je Miličić.

Nezaobilazna tema su i mlađe kategorije kluba.

Takmičarski rezultati kod mlađih kategorija ne bi trebalo da budu u prvom planu. U prvi plan bi trebalo staviti školovanje, odnosno razvoj djece i mlađih kategorija. Treneri mlađih kategorija bi trebalo da obrate pažnju na djecu i da ih preporuče trenerima prvog tima. A sami takmičarski rezultati mogu biti dobar pokazatelj da se uporedimo sa sličnim klubovima u Crnoj Gori, odnosno sa školama košarke.”

Miličić ističe da je plan u budućnosti da sva talentovana djeca iz Nikšića dobiju priliku da zaigraju u našem timu.

“Moj stav je da na nivou sporta u gradu škole košarke treba pomoći. U bilo kom smislu – i u smislu ustupanja sala, termina, trenere finansijski pomagati, a sa druge strane onemogućiti da oni sami tu djecu puštaju sa 13, 14 godina da idu u inostranstvo. Obično se desi da to dijete ode i na kraju ne bude ništa od njegove karijere. Jedan logičan slijed bi bio da talentovano dijete iz škole košarke pređe u juniorski tim Sutjeske, a onda iz juniorskog tima u prvi tim i odatle da razvija svoju karijeru”, ocijenio je Miličić.

FOTO: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović