Izvještaji, Vijesti

Iz VTB lige u Nikšić: Dakuan Brejsi je novo pojačanje Sutjeske

Od Luizijana Tek Univerziteteta, preko Turske, Češke i Bjelorusije do Crne Gore – novi igrač Sutjeske je Dakuan Brejsi.

Brejsi (26 godina, 180 cm) je rođen u Bronksu, igra na poziciji plejmejkera, a u Sutjesku stiže iz Bjelorusije, gdje je u drugom dijelu prošle sezone nastupao za Minsk (nekadašnji Cmoki) sa kojim je osvojio titulu u domaćem šampionatu i igrao VTB ligu.

Brejsi je pet sezona bio na koledžu, a od 2016. do 2020. je igrao za Luizijana Tek. U sezoni 2018/2019 je bio lider ekipe, a prosječno je postizao 15,5 poena, uz 3,2 skoka i četiri asistencije.

U posljednjoj koledž sezoni je odigrao svaku utakmicu, a izabran je u First Team All-Conference USA. Prosječno je postizao 12,9 poena, uz dva skoka i 2,9 asistencija. Postao je tek treći košarkaš u istoriji Univerziteta Luizijana, koji je na koledžu postigao minimum 1.400 poena i 500 asistencija.

Prvi klub u Evropi mu je bio turski Akhisar (sezona 2021/2022) sa kojim je igrao u drugoj ligi. U Turskoj je odigrao 14 utakmica, a prosjek mu je bio 22,6 poena, 3,2 skoka i 3,7 asistencija. Najbolju utakmicu odigrao je protiv Gemlika kada je za 45 minuta postigao 43 poena.

Nakon Akhisara seli se u Češku, u ekipu Olomucko. U Češkoj je prosječno postizao 14,3 poena, 3,4 skoka i 3,6 asistencija.

Drugi dio prošle sezone proveo je u Minsku. U Premijer ligi Bjelorusije je odigrao osam utakmica i prosječno postizao 17,4 poena, uz tri skoka i pet asistencija. U VTB ligi je odigrao devet mečeva uz prosjek od 13,2 poena, 3,4 skoka i 4,7 asistencija. Najbolju utakmicu odigrao je protiv Astane kada je za 21 minut postigao 22 poena.

Brejsi je zahvalan igrač za ekipu. Ljevak je, ali šutira i lijevom i desnom rukom. Precizan je sa distance, pogađa u visokim procentima, a više šutira za dva, nego za tri poena. U mis-meču lako rješava svaku situaciju, ima izraženu pas igru, ali je više poenter, nego asistent.

Krasi ga velika eksplozivnost, brza promjena ritma, a u kontri je neuhvatljiv. On je tip igrača poput Lorena Džeksona, koji je prošle sezone igrao za SC Derbi.

FOTO: Minsk basket