Вијести, Извјештаји

Растерећени смо, имамо самопоуздања, МЗТ је под притиском

Пласманом на завршни турнир кошаркашки клуб Сутјеска испунио је циљ када је ријеч о овосезонским плановима у НЛБ АБА2 лиги.

Наша екипа је у регуларном дијелу сезоне забиљежила седам побједа и шест пораза, освојила осмо мјесто, па ће у четвртфиналу играти са домаћином туррнира, екипом МЗТ-а која је послије 13 кола заузела лидерску позицију.

А четвртфинални меч је сјутра (18) у дворани „Јане Сандански“ у Скопљу. Домаћин ће имати велику подршку навијача, а биће и под великим притиском, будући да је циљ екипе улазак у АдмиралБет АБА лигу. За разлику од МЗТ-а, који има императив побједе, Сутјеска је растерећена и након сјајних партија у црногорском шампионату спремна да евентуалним тријумфом продужи сезону у регионалном кошаркашком такмичењу.

Ипак, уочи меча са домаћином у екипи постоје одрђени кадровски проблеми, па је питање у каквом саставу ће Сутјеска сјутра изаћи на терен.

„Растерећени и са доста самопуздања смо дошли у Скопље. Морам да нагласим да имамо доста здравствених проблема. У претходном мечу у лиги са Подгорицом због стомачних проблема нијесу могли да нам помогну Владимир Томашевић и Јован Војиновић. Они су под знаком питања и за сјутра. Стомачни вирус је завладао. Стефан Симић је повриједио зглоб против Подгорице, Милош Копривица је добио незгодан ударац у пређелу ребара. Упитно је у каквом ћемо саставу сјутра изаћи и колико ћемо енергетски моћи да одговоримо. Ово није алиби, али како ствари стоје нећемо бити максимално спремни да пружимо отпор домаћину. И у оваквим околностима имамо шансе. Надам се да ће до утакмице здравствено стање да нам се побољша. Знамо шта треба да радимо кад изађемо на терен. Домаћин може да осјети већи притисак – под морањем су, а самом организацијом истакли су кандидатуру за улазак у АБА лигу. Немамо шта да изгубимо, урадили смо велики посао. Идемо даље, да се скупимо и покушамо да дођемо до побједе“, казао је у најави меча тренер Сутјеске Дарко Вујачић.

Сутјека је ове сезоне, у „балону“ у Бањалуци савладала МЗТ (56:55) у неизвјесној завршници. Македонци су пола минута прије краја водили  55:51, а онда је Јован Војиновић преузео одговорност, прво погодио за три, онда за два поена, донио побједу и израстао у хероја тог меча.

Јован не би имао ништа против да тако буде и сјутра вече.

„Сјутра нас очекује један тежак меч. МЗТ је са разлогом регуларни дио сезоне завршио на првом мјесту. У утакмицу улазимо растерећено, али вјерујемо у себе. Побиједили смо их у регуларном дијелу. Имамо шансе и на сјутрашњој утакмици“, рекао је Војиновић.

Меч против МЗТ-а у доброј форми дочекује Ади Захирагић.

„Очекује нас тешка утакмица. Играмо против домаћина који има највеће амбиције. Самим тим што су организовали турнир говори да желе да се врате у АБА лигу. Сигурно да ће домаћи терен и навијачи бити њихова највећа предност. Долазимо растерећени – имамо шансе, треба да будемо стрпљиви. Неће бити лагана утакмица, треба да искористимо сваку прилику која нам се укаже. Мислим да је стрпљење кључ свега и да треба 40 минута да играмо јаку одбрану“, сматра Захирагић.

Сутјеска и МЗТ одиграли су осам утакмица, а обје екипе уписале су по четири тријумфа. Сутјеска је у Скопљу остварила једну побједу (75:71) и то 10. јануара 2016. године у сезони када је била абалигаш.