Вијести, Интервјуи

Можемо да играмо добру кошарку

Утакмицом у гостима против Дечића (10. октобар у 18 часова, пренос РТЦГ) у 1. колу домаћег шампионата кошаркашки клуб Сутјеска почиње нову сезону.

Сутјеска је припреме почела 21. јула, ростер је склопљен на вријеме, првих дана августа, па је екипа имала два мјесеца да се уигра за изазове у Првој црногорској лиги и АБА2 лиги.

Током припремног периода Сутјеска је одиграла осам утакмица (по четири побједе и пораза). Одличан утисак остављен је на Меморијалном турниру “Љубо Јовановић” у Подгорици, гдје су “плави” играли против СЦ Дербија, Будућност Волија и Морнара. Сутјеска је у четвртфиналу савладала СЦ Дерби, а у полуфиналу против Будућности водила до финиша утакмице и на крају изгубила послије два продужетка. Потом је услиједио и меч са Морнаром гдје је екипа, и поред пораза, показала да може да се носи са јачим тимовима.

Општи утисак је да су мечеви у Подгорици добро одрађени и да ће Сутјеска, ове сезоне, играти добру кошарку и на домаћој и на регионалној сцени.

“Задовољан сам приказаним кроз пријатељске утакмице, поготово физичком спремом играча. Гледали смо да припреме почну на вријеме, да екипа буде комплетна од првог дана, да момке полако уведемо кроз базични дио припрема, да их спремимо за већа оптерећења, која су их очекивала у пријатељским мечевима. Успјели смо у томе. Пријатељски сусрети су показали да смо физички спремни, а да за ове друге ствари које се тичу тактике треба мало више времена. Али, све зависи од утакмице до утакмице, од здравственог стања играча – ако будемо у комплетном саставу ова екипа ће добро изгледати”, поручио је тренер Дарко Вујачић, који ће и ове сезоне водити екипу, након што је преузео кормило у финишу прошле.

На Меморијалном турниру у Подгорици могло је да се види како ће Сутјеска играти током сезоне.

“Ако смо у комплетном саставу, сигурно ћемо форсирати нашу брзу игру, са доста трчања у оба правца, са доста транзиције. То ћемо потенцирати од првог кола. Послије турнира су нас пореметиле повреде и коронавирус у тренажном процесу. Надам се да ће до првих званичних мечева већина играча бити ту и да ћемо одговорити задацима.“

Сутјеска је на вријеме комплетирала ростер. Милош Копривица, Владимир Томашевић и Богдан Бојић су продужили уговоре, вратио се Андреј Вулевић, а стигли су Милош Поповић, Машан Врбица, Арсеније Вучковић и Милан Лужаић. Ту су још искусни капитен Марко Ћалић, потом Милош Вујовић, који је на турниру у Подгорици играо одлично, Илија Варајић,  “бронзани” млади репрезентативац, који је током љета био прикључен А селекцији и Огњен Гутовић најмлађи првотимац.

“Гледали смо да се комплетирамо што прије. Екипа је нова – треба времена да се све посложи, да ствари стану у жељени мозаик, да сваки играч пронађе себе у екипи, да се упознају и на терену и ван терена. Сваки од њих треба да има улогу из које не треба да излази, да поштује све ствари на терену, оно што се сугерише и говори. Јесмо конкурентни, али смо као и сви тимови са врлинама и манама. Имамо своје лимите и гледаћемо да кроз сваку утакмицу покажемо наше најбоље лице. Треба стрпљења и времена, а о амбицијама је рано причати. Зависи доста од здравственог билтена, од нивоа форме… Надам се да ће приступ бити како треба и да ће играчи одрадити све оно што се од њих очекује. Да ће у првим званичним мечевима показати оно што су радили посљедња два мјесеца. Морам да их похвалим – радили су јако добро”, јасан је Дарко Вујачић.

Ко је раније пратио Вујачићев рад зна какве играче он воли – борбене, који ће и на тренингу и на утакмицама дати све од себе и који се неће штедјети. А који ће се, прије свега, добрим тренинзима и залагањем изборити за мјесто у екипи.

“Желио сам, када сам склапао екипу, да доведем момке који воле да тренирају, који су ратници, војници. Ја волим такве играче и такав приступ на сваком тренингу, свакој утакмици… Волим да, када смо у сали, сваки од нас ради оно што треба и сигурно да ту неће бити проблема. Пријатељске утакмице су показале како ова екипа треба да функционише и изгледа. Да свих 40 минута гине на терену и пружи максимум.”

Вратићемо се поново на Меморијални турнир и утакмице против тимова из АБА лиге.

“Против наших најбољих екипа имали смо за три дана три веома физички захтјевне утакмице. Није лако у три дана играти против СЦ Дербија, па против Будућности два продужетка и следећег дана против Морнара, гдје смо одговорили физички добро, а и кроз друге ствари смо им парирали. Ако се по јутру дан познаје ова екипа може да игра добру кошарку, да одбрана буде чврста, да примамо што мање поена. Са таквим приступом можемо и против бољих и квалитетнијих екипа да се надамо побједи што је показао и овај турнир. Момци су имали прилику да виде да све што су радили протекла два мјесеца није узалудно. То би требало да их мотивише за даљи рад. Морамо да наставимо још јаче, боље… Има још ствари које треба да поправимо, али се надам да ће из утакмице у утакмицу то ићи својим током. Могу да будем задовољан свим овим што смо показали и урадили. У свим мечевима морамо да имамо исти приступ – без потцјењивања, али и без прецјењивања. Да покажемо оно најбоље и сигурно да нећемо имати проблема.”

Ближи се почетак домаћег првенства и меч са Дечићем. Када је ријеч о пропозицијама, оне су исте као и претходне сезоне – двије првопласиране екипе на крају регуларног дијела избориће пласман у АБА2 лигу следеће сезоне.

“Што се тиче домаћег првенства на папиру смо Подгорица и ми најквалитетније екипе. Али неће бити лако доћи до циља, а то је да будемо међу прве двије екипе. Остале екипе ће бити растерећене против нас. Имамо обавезу да побиједимо сваку утакмицу, како бисмо остварили циљ. Морамо максимално приступити сваком мечу и то мора бити мотивација за момке. Не смије доћи до неких нежељених ствари”, јасан је Вујачић.

АБА2 лига стартује 17. октобра, а први “балон” је за Златибору. Сутјеска утакмицом против Подгорице (17. 10. у 15 часова) отвара нову сезону у другом по рангу регионалном такмичењу, док ће два дана касније играти против дебитанта у АБА2 лиги – ТФТ-а из Скопља.

“Што се тиче АБА2 – да се “балон” десио након Меморијалног турнира ми бисмо имали велике проблеме, јер пет играча није тренирало. Надам се да ћемо бити комплетни – и ми и остале екипе. Ако будемо комплетни, очекујем да направимо искорак у односу на прошлу сезону. Неке ствари кроз припремни период су нагласиле да би тако нешто и могло да се деси. Саставио сам екипу како сам желио и како мислим да треба да игра. За сада све иде жељеним током. Мало нас је здравствени билтен избацио из ритма, али гледамо да опоравимо момке који су посљедњих седам-осам дана били ван тренажног процеса и да против Дечића и на “балону” одиграмо што боље.”

Први овогодишњи “балон” могао би да буде показатељ квалитета и амбиција осталих екипа.

“Први “балон” ће показати квалитет осталих екипа. Ни ми ни остали тимови на првом “балону” нећемо бити у најбољој форми. То није ни за очекивати у овом периоду – из утакмице у утакмицу треба да растемо, да се уигравамо и тек ће у другом дијелу првенства тај жељени ниво доћи до изражаја. Видјећемо у првом “балону” квалитет свих екипа и гдје смо ми у читавој тој причи. Онда мало реалније можемо сагледати ствари и наше амбиције, жеље и циљеве”, закључио је разговор тренер Сутјеске Дарко Вујачић.