Вијести, Извјештаји

Из ВТБ лиге у Никшић: Дакуан Брејси је ново појачање Сутјеске

Од Луизијана Тек Универзитетета, преко Турске, Чешке и Бјелорусије до Црне Горе – нови играч Сутјеске је Дакуан Брејси.

Брејси (26 година, 180 цм) је рођен у Бронксу, игра на позицији плејмејкера, а у Сутјеску стиже из Бјелорусије, гдје је у другом дијелу прошле сезоне наступао за Минск (некадашњи Цмоки) са којим је освојио титулу у домаћем шампионату и играо ВТБ лигу.

Брејси је пет сезона био на колеџу, а од 2016. до 2020. је играо за Луизијана Тек. У сезони 2018/2019 је био лидер екипе, а просјечно је постизао 15,5 поена, уз 3,2 скока и четири асистенције.

У посљедњој колеџ сезони је одиграо сваку утакмицу, а изабран је у Фирст Теам Алл-Цонференце УСА. Просјечно је постизао 12,9 поена, уз два скока и 2,9 асистенција. Постао је тек трећи кошаркаш у историји Универзитета Луизијана, који је на колеџу постигао минимум 1.400 поена и 500 асистенција.

Први клуб у Европи му је био турски Акхисар (сезона 2021/2022) са којим је играо у другој лиги. У Турској је одиграо 14 утакмица, а просјек му је био 22,6 поена, 3,2 скока и 3,7 асистенција. Најбољу утакмицу одиграо је против Гемлика када је за 45 минута постигао 43 поена.

Након Акхисара сели се у Чешку, у екипу Оломуцко. У Чешкој је просјечно постизао 14,3 поена, 3,4 скока и 3,6 асистенција.

Други дио прошле сезоне провео је у Минску. У Премијер лиги Бјелорусије је одиграо осам утакмица и просјечно постизао 17,4 поена, уз три скока и пет асистенција. У ВТБ лиги је одиграо девет мечева уз просјек од 13,2 поена, 3,4 скока и 4,7 асистенција. Најбољу утакмицу одиграо је против Астане када је за 21 минут постигао 22 поена.

Брејси је захвалан играч за екипу. Љевак је, али шутира и лијевом и десном руком. Прецизан је са дистанце, погађа у високим процентима, а више шутира за два, него за три поена. У мис-мечу лако рјешава сваку ситуацију, има изражену пас игру, али је више поентер, него асистент.

Краси га велика експлозивност, брза промјена ритма, а у контри је неухватљив. Он је тип играча попут Лорена Џексона, који је прошле сезоне играо за СЦ Дерби.

ФОТО: Минск баскет