Вијести, Интервјуи

Сјајном атмосфером и добрим тренингом до повољног резултата

Крајем новембра прошле године, након „балона“ НЛБ АБА2 лиге на Златибору и пораза од МЗТ-а и Војводине на клупи Сутјеске је дошло до промјене – Драган Николић је отишао, а екипу преузео Милош Минић.

Милош Минић је легенда клуба, човјек који је поникао и оставио дубок траг у Ибону. Након Ибона, играо је за Ловћен, Будућност, руски Спартак и Вршац. По завршетку каријере је био један од оснивача школе кошарке за индивидуални рад, Дреам Теам, а од 2014. до 2016. је радио у пионирској репрезентацији Црне Горе као асистент Зорану Гломазићу. У нашем клубу је био тренер кадета и координатор млађих селекција, а од 2020. године члан стручног штаба првог тима. Сада је дошло вријеме за први самостални тренерски ангажман у сениорској кошарци…

Минић је екипу преузео у незгодном моменту – Сутјеска је послије „балона“ на Златибору била скору 2-3 у НЛБ АБА2 лиги, док је у Црној Гори тек требало да крене такмичење. И мандат је добро почео – екипа се скупила, момци су одлично реаговали, па су у прва три кола у домаћем шампионату уписали три убједљиве побједе, а онда отишли у Широки Бријег на „балон“, гдје су остварили битан тријумф над ТФТ-ом и изгубили од Златибора. Након тога Сутјеска је одиграла још шест мечева у црногорској лиги на којима је забиљежила пет побједа, налази се у врху табеле и у добром расположењу је стигла у Нови Сад, гдје данас почиње четврти „балон“ НЛБ АБА2 лиге. Ривали су Широки (30. 1, 18х), Цедевита Јуниор (1. 2, 21х) и Пелистер (4. 2, 12х).

“Захвалио бих се људима који воде клуб на указаном повјерењу. За мене је част да будем тренер Сутјеске – клуба у којем сам поникао као играч и сада добио шансу да будем тренер сениорске екипе. Сигурно да људима из клуба није било лако да повјерење укажу тренеру без искуства у вођењу сениорског тима у јако деликатном тренутку”, почео је разговор Милош Минић.

Два мјесеца је на клупи Сутјеске, од јануара и званично тренер. За то вријеме суочио се и са великим промјенама у играчком кадру. Екипу су напустили Дакуан Брејси и Марко Лукић, а стигли су Илија Горановић, Стефан Митровић и Милош Јовић. Владимир Томашевић се вратио након два мјесеца паузе због тешке повреде, док је од новембра и „балона“ на Златибору ван терена Богдан Бојић. На то треба додати и проблеме у саставу због вируса и разних повреда, због којих екипа често није била комплетна.

„Екипа је у моменту, када сам је преузео, имала великих кадровских проблема. Дакуан Брејси није тренирао двије недјеље, Томашевић је био ван строја два мјесеца, као и Богдан Бојић. Често смо на тренинзима импровизовали, јер нас је било седам, осам, девет због проблема са вирусима, који су наступили са доласком зиме. У међувремену су отишли и Лукић и Брејси, тако да смо морали да изађемо на тржиште да бисмо надомјестили одлазак два понајбоља играча у том моменту. Довели смо Стефана Митровића, Милоша Јовића и Илију Горановића што се за сада показало као прави потез. Прије свега што нас коначно има 12, 13, 14 на тренинзима и можемо да радимо неке тактичке ствари. Сигурно да ће новим момцима требати одређени период адаптације, али за сада сам задовољан њиховим залагањем и односом на тренингу и утакмицама. Екипа их је сјајно прихватила. Из разговора са њима видим да су и они јако задовољни пријемом и односом играча и стручног штаба према њима, што је нама у стручном штабу и у клубу јако битно, да из неке позитивне енергије и атмосфере црпимо снагу за добар резултат. Наравно и из доброг тренинга.“

Сутјеска је у сезону ушла са амбицијама да кроз црногорско првенство поново избори пласман у НЛБ АБА2 лигу, док је у регионалном такмичењу као први циљ постављен улазак у плеј-оф након чега би екипа покушала да оде корак даље, него претходне двије сезоне када је учешће завршавала у четвртфиналу. Али, конкуренција у НЛБ АБА2 лиги је жестока, на врху су се издвајају тимови са великим буџетима.

„Циљеви у кошаркашком клубу Сутјеска су увијек високи. Нешто што сви ми очекујемо, јесте да будемо у прва два тима у домаћем првенству, иако ове сезоне тај циљ неће бити лако остварити. Екипе Подгорице, која је главни фаворит, Приморја и Теода играју сјајно ове сезоне. Показали су да су конкурентни, тако да радује чињеница да се сваке сезоне појављује све више клубова, који су конкурентни, чиме и лига постаје све занимљивија. Што се АБА2 лиге тиче – прије почетка нико није очекивао да ће ова сезона избацити четири-пет тимова, са енормно великим буџетима за овај ранг такмичења. Као што може да се прочита у медијима, екипе се свакодневно појачавају, са једним, два или три играча. Некад новац не значи да ћете имати успјеха, али сигурно да су екипе са огромним буџетима у предности у односу на остатак лиге. Све те екипе су се на претходна три „балона“ издвојиле својим резултатима. Што се нас тиче, даћемо све од себе да будемо међу осам, што би испунило наше циљеве, а да потом у плеј-офу скупо продамо кожу.“

Екипа је од данас у Новом Саду, гдје се играју утакмице четвртог „балона“ у регионалном такмичењу. Сутјеска сјутра (18) игра против Широког.

„Очекују нас три тешке утакмице. Прва је против Широког, који је на 25 мечева ове сезоне претрпио три пораза и који је, у овом тренутку, фаворит. Очекује нас врло тешка и физички захтјевна утакмица, против екипе која је добро тренирана и која игра врло дисциплиновано и чврсто. Издвајају се три играча – Нутал, Јунаковић и Чолак, који су главна нападачка снага Широког. Имали смо пар дана да спремимо утакмицу. Једно је сигурно – даћемо све од себе да у што бољем свјетлу представимо и себе и клуб.

Екипа у четвртак (21) игра против Цедевите јуниор, а у недјељу (12) против Пелистера.

„Што се осталих утакмица тиче, идемо корак по корак. Увијек је прва најважнија. Цедевита и Пелистер су на конкуренти за плеј-оф, али о њима ћемо размишљати када те утакмице дођу на ред. Сада је фокус само на меч са Широким.“

Пласман у плеј-оф омогућио би и да Сутјеска утакмице игра на домаћем терену. У доигравању се утакмице играју код куће и у гостима, а наши навијачи, четири године чекају на утакмице регионалног такмичења у Никшићу. Посљедња је била против Динамика у марту 2020. године.

„Све нас у клубу и навијаче би обрадовало да коначно можемо утакмицу да одиграмо у Никшићу. Да подсјетимо кошаркашку јавност како изгледа када Сутјеска игра пред пуним трибинама. Јер смо гости четири сезоне“ кратко је прокоментарисао тренер наше екипе, Милош Минић.

ФОТО: ДРАГАНА  СТЈЕПАНОВИЋ