Вијести, Извјештаји

Сутјеска на Златибору: Играчи су фокусирани, тимска игра и заједништво воде до успјеха

Мјесец након првог, почиње други „балон“ НЛБ АБА2 лиге – Златибор је од 13. до 19. новембра домаћин турнира, на којем ће кошаркашки клуб Сутјеска одиграти три утакмице.

Сутјеска на Златибор путује у суботу, а прву утакмицу игра у понедјељак (21) против словеначког Шенчура. Ривали су још МЗТ (16. 11. у 15) и Војводина (19. 11. у 12). А уочи одласка на предстојећи турнир, на конференцији за медије говорили су тренер екипе Драган Николић и играчи – Филип Баровић и Ђорђе Оташевић.

„Са великим опрезом прилазим сваком ‘балону’. Надам се да ћу да наставим традицију да дођем опрезан, а одем врло расположен са „балона“. Имамо два хендикепа – то је што нисмо, нажалост, у такмичарском периоду, везано за црногорско првенство, које није ни почело. Ја сам човјек који је кроз своју кошаркашку историју упознао и стекао велика спортска пријатељства у Црној Гори. Мислим да сам свуда добродошао. Хвала свима на томе. Заиста, велика и бројна спортска пријатељства. Много прије мог доласка сам сјајне личности упознао, спортске и на другим пољима. Желим црногорској кошарци, као што је урадила добар посао на Свјетском првенству, да се у најкраћем могућем року се ствари среде и да крене лига. То је моја жеља” рекао је на данашњој конференцији тренер екипе Драган Николић.

Други, велики, хендикеп је одсуство Владимира Томашевића, који ће због повреде једно вријеме бити ван терена.

“Други хендикеп је одсуство Владимира Томашевића. Томашевић ће одсуствовати са овог и сигурно са сљедећег ‘балона’. На оном крајем јануара вјерујем да ће бити апсолутно спреман. Он је јак момак, који се добро оправља. Владимир Томашевић је наше везивно ткиво, играч који је играо највише минута на првом ‘балону’. Његово одусуство је хендикеп за нас”, поручио је Николић.

Николић је истакао и неке позитивне ствари.

“Оно што је позитивно – добили смо појачања, али каква појачања. Играчи, који су били повријеђени сада изгледају добро. Неки играчи, који се још нису уиграли, који су били у лошијој форми изгледају много боље. Најјача појачања смо добили унутар тима. Дозвали смо се памети. Јесу стигла два појачања, али у овом моменту то су играчи, који не могу преко ноћи да се уклопе у тим који се скупио половином августа. И њима ће требати пуно времена, да се уходају, а вријеме је једино што немамо, бар до овог ‘балона’”, објаснио је Николић.

Када је ријеч о наредним ривалима на Златибору – Шенчур, МЗТ и Војводина су, попут Сутјеске, на скору 1-1.

“Не бих потцијенио Шенчур – има тренера (Миљан Павковић) који је био фантастичан и паметан играч, а сада је паметан тренер. Екипа Шенчура је побиједила Хелиос, једног од главних фаворита овог такмичења. Хелиос је прошле сезоне један шут дијело од АБА лиге. Шенчур је одличан тим, који игра дуго заједно, игра добру кошарку и изгледа много боље него прошле сезоне“, казао је Николић.

Николић је прошле сезоне водио МЗТ, са којим ће се састати у четвртак.

„Послије Шенчура слиједи мој бивши клуб МЗТ. Оставио сам за собом један добар, талентован стручни штаб. Искусан су тим, шампионски. Убједљиво су најискуснија екипа у лиги. Тактички најзрелија сигурно.“

А након МЗТ-а слиједи меч са Војводином, посљедњи на овом “балону”.

“Кад будемо играли против Војводине, то ће нама бити пета такмичарска утакмица, а њима 16. Играју изванредно Кошаркашку лигу Србије, побиједили су Спартак и Златибор. Прошетали су се кроз квалификације. Имају младог, талентованог тренера. Уз дужно поштовање свих, ово је убједљиво најтежи “балон”. Идемо на Златибор, тамо гдје смо провели 10 прелијепих дана на припремама. Играћемо утакмице на три дана што даје одређену предност. Играчи су посљедњих дана одлично одрадили све што је требало. Фокусирани су, а и боља је атмосфера него што је била у претходном периоду. Мислим да смо доста компактибилнији“, закључио је Николић.

БАРОВИЋ: ПОКУШАЋЕМО ДА ОСТВАРИМО ШТО БОЉИ РЕЗУЛТАТ

Центар и један од најискуснијих, Филип Баровић поручио је да ће  покушати да остваре што бољи резултат. Баровић је истакао да је одсуство Томашевића велики хендикеп, али да ће момци тимском игром и заједништвом покушати да реагују на тај проблем.

„Играмо против озбиљних екипа, за сваку ће требати различита припрема и другачији стил игре. Имали смо времена да се припремимо, радили смо, тренирали. Велики хендикеп је губитак Томашевића, јер је то један од наших најважнијих играча у ротацији. Једном тимском игром, заједништвом, покушаћемо да реагујемо на тај проблем. Велики хендикеп за нас је и што нема лиге – не можемо да се припремамо кроз такмичарске утакмице, већ заказујемо пријатељске. Али, мислим да смо успјели да урадимо добар посао, да их имамо довољно да анализирамо грешке и поправимо то што је требало да се поправи. У једном добром расположењу идемо на „балон“ да покушамо да остваримо што бољи резултат“, рекао је Баровић.

ОТАШЕВИЋ: ИДЕМО ПУНИ САМОПОУЗДАЊА

Ђорђе Оташевић поручује да је екипа спремна за наредне изазове.

„Очекују нас три квалитетне утакмице. Мислим да смо спремни, јако смо тренирали. Примјетно је одсуство Томашевића, али имамо дубоку ротацију. Играли смо пријатељске утакмице на којима смо обратили пажњу на детаље, покушали да унаприједимо игру у одбрани и нападу. Мислим да смо спремни за све што нас очекује. Идемо пуни самопоуздања“, казао је Оташевић.