Вијести, Извјештаји

Почиње НЛБ АБА2, Николић: Момци су лијепо радили, опрезно идемо у Суботицу

Припремни период се ближи крају, а Сутјеску наредне седмице очекују прве званичне утакмице и почетак сезоне у НЛБ АБА2 лиги.

Након одрађених припрема у Никшићу и на Златибору, те одиграних пријатељских утакмица, Сутјеска сјутра путује у Суботицу, која ће наредне седмице бити домаћин првог „балона“ у НЛБ АБА2 лиги.

Сутјеска ће у Суботици одиграти двије утакмице – против Подгорице (10. октобар у 15 часова) и домаћина, Спартака (12. октобар у 18 часова). Уочи одласка у Србију о предстојећем „балону“ говорили су тренер екипе Драган Николић, Милош Вујовић, који је од ове сезоне капитен и Никола Кочовић, појачање Сутјеске.

„Што се тиче Сутјеске, у претходна два мјесеца клуб је испунио све моје захтјеве. Видјећемо како ће даље бити. Задовољан сам, али сви смо ми задовољни у августу и септембру. Видјећемо како ће изгледати јесењи и прољећни дани. Када је ријеч о АБА2 лиги – ове године ће бити доста јача с обзиром на то да је обогаћена, на првом мјесту екипама које имају енормно велике буџете за овај ниво такмичења, а које нису играле прошле сезоне. То су Спартак из Суботице, који има буџет од преко милион и свака им част на томе. Ту је мој бивши клуб МЗТ, који увијек балансира између АБА и АБА2 лиге. И амбиције МЗТ-а су у сразмјери са очекивањима. Најтрофејнији је клуб у АБА2 лиги, обогатио је лигу са великим буџетом. Такође и Војводина, која је у квалификацијама против Босне и Спарса издоминирала. У Новом Саду ће ‘балон’ бити организован. Сутјеска је нешто процентуално подигла буџет, а то су урадили сви тимови. Доста јача је лига за око 40 одсто у односу на претходну сезону“, казао је Николић.

Клубови из Србије ни ове сезоне не могу директно из НЛБ АБА2 у Адмиралбет АБА лигу.

„Знамо да тимови из Србије не могу директно да се пласирају у АБА лигу. Сјећамо се Златибора. Спартак, Војводина и Златибор су изузетно квалитетни, али с обзиром на правлиник АБА лиге, који је усвојен, фактички директан пролаз у лигу могу да имају екипе из других република. У првом реду мислим на МЗТ, на Хелиос, има ту још квалитетних тимова, али такође мислим и на Сутјеску. Имамо шансу, гледамо према конкурентима. Сви су амбициозни, сви желе да играју у АБА лиги“, рекао је тренер Сутјеске.

Од ове сезоне је и промјена у систему такмичења – нема завршног турнира, већ се игра плеј-оф на кош-разлику, на домаћем терену и у гостима.

„Специфично је и то да се регуларни дио ове сезоне игра у ‘балонима’, а плеј-оф на кош-количник – двије утакмице, на домаћем терену и у гостима. Ни ту не видим никакву предност. Сматрам да је добра одлука да ће публика уживати у свему томе. Најважније је ући у топ осам за почетак“, поручио је Николић.

Николић је говорио и о предстојећим ривалима:

„Што се тиче првог ‘балона’ – жријеб нам није наколоњен. Играмо против екипе која је прошле сезоне била испред Сутјеске у АБА2 лиги, играла полуфинале. Сутјеска је прошле сезоне имала необичан скор против Подгорице, али је Погорица отишла корак даље у АБА2. Имамо и Спартак, који је апсолутни фаворит у АБА2 лиги, у смислу сразмјере буџета са другим клубовима.  Чека нас врло тежак распоред, не бих ништа да прогнозирам. Не бавим се прогнозама, бавим се искључиво чињеницама и домаћим тереном“, јасан је Николић.

И поред тога Сутјеска има своју шансу.

„Момци имају лијепу прилику, лијепо су радили, слушали, сарађивали. Добра је атмосфера. Оно што могу да додам – Сутјеска прије свих иде у Суботицу. Управа клуба је обезбиједила да тим дан више буде у Суботици. МЗТ, који је најтрофејнији клуб у лиги иде дан после нас, а игра истог дана као и ми, тако да то говори о тренутном расположењу у клубу. Желим клубу да настави у том смјеру да размишља, јер само тако ће се остварити циљ. Послије ‘балона’ направићемо пресјек, видјећемо и друге екипе. Онда ћемо доносити одлуке, или нећемо доносити одлуке. Увијек идем опрезно у ‘балон’. Нека се настави традиција – да ја одем опрезан, а да се вратим врло срећан.“

Драган Николић је у јулу стигао у Сутјеску, а након тога је кренуо у формирање играчког кадра. Сутјеску су љетос појачали Филип Баровић, Радосав Спасојевић, Ђорђе Оташевић, Јован Војиновић, Дакуан Брејси, Павле Ђуришић и Никола Кочовић. У међувремену је раскинут уговор са Амиром Хинтоном.

„Хинтон је играч који тржишно и играчки вриједи много. Довели смо га под неким условима које Сутјеска може да пружи, као и АБА2 лига. Он је изнад тог нивоа такмичења. Добио је јако велику понуду, коју Сутјеска није могла да прати. Имао је  buyout опцију. Ми смо га испоштовали. Жао ми је што није дио тима. Са њим би и мени било лакше. Лијепо смо се разишли. Реаговали смо брзо, попунили смо ростер у складу са тим и ту нема нејасноћа. Обавијештен сам да је отишао у Њемачку. Желим му пуно среће у каријери, али исто тако желим и пуно среће мојим играчима који носе плаво бијели дрес“, закључио је Николић.

Од ове сезоне капитен Сутјеске је Милош Вујовић, који је наслиједио Марка Ћалића. Вујовић је читаву професионалну каријеру провеo у Сутјесци.

„Очекују нас два квалитетна противника. Прва утакмица је против Подгорице – имамо добар међусобни скор против те екипе. Битно је да АБА2 отворимо побједом. Други меч играмо против Спартака, који је квалитетнији од Подгорице. Домаћин турнира, имаће подршку навијача, али против сваке екипе идемо на побједу. Има још простора за напредак, како на индивидуалном тако и на тимском плану. Али, мислим да смо спремни за овај ‘балон’. Што се тиче капитенске улоге – већа је одговорност, али потрудићу се да то урадим како треба“, поручио је Вујовић.

А Кочовић је након сезоне у чачанском Борцу дошао у Никшић.

„Очекују нас два квалитетна противника. Добро смо тренирали, спремни смо, а имамо још неколико дана да се још боље припремимо. Радујемо се старту сезоне, желимо да кренемо на што бољи начин“, рекао је Кочовић.