Вијести, Интервјуи

Миличић: Сва дjеца да добију прилику да тренирају у нашем клубу

Циљ кошаркашког клуба Сутјеска уочи почетка сезоне био је да освоји једно од прва два мјеста у Првој лиги Црне Горе, те да у НЛБ АБА2 лиги остави бољи утисак него претходне и покуша да избори плеј-оф.

Већ у децембру наша екипа је у АБА2 лиги изједначила прошлосезонски учинак, да би у јануарском “балону” у Бањалуци Сутјеска побиједила МЗТ и Војводину и дошла надомак пласмана на завршни турнир.

У домаћем првенству Сутјеска има седам побједа и три пораза, уз два одложена меча – против Ибра у гостима и Ловћена на домаћем терену. Посљедњу побједу тим Велимира Гашића остварио је претходне седмице када је у гостима савладао СЦ Дерби (63:60), екипу чији резултати не улазе у коначни збир на крају регуларног дијела сезоне.

Оствареним резултатима у досадашњем дијелу сезоне задовољан је предсједник клуба Саша Миличић. Он је функцију преузео уочи почетка сезоне, а у разговору за клупски сајт каже да је циљ да Сутјеска постане стабилан учесник АБА2 лиге, те да наредних година покуша да оде степеник више и постане учесник АдмиралБет АБА лиге.

“Задовољни смо играма ове сезоне. Теоријски још нисмо обезбиједили плеј-оф НЛБ АБА2 лиге, али близу смо тог циља. У првенству смо одиграли задовољавајуће, изузев киксева у Тивту и Бијелом Пољу. Имамо још неке одложене утакмице, али рачунамо на повољан резултат у свакој, након чега бисмо заузели чело црногорске кошаркашке лиге, што би нам осигурало пласман у АБА2 лигу наредне године. Ове године циљ нове управе је био да Сутјеска постане стабилан абалигаш. Надамо се да смо близу тог циља. Чврсто стојимо на земљи, знамо да то није ни лако ни једноставно. Желимо да постанемо стабилан учесник АБА2 лиге, али наше амбиције нису да ту станемо – ако нам се укаже прилика да се попнемо степеник више, ми ћемо је искористити”, рекао је Миличић у разговору за клупски сајт.

Предсједник клуба истиче да су за учешће у првој АБА лиги потребни бољи услови.

“Морам да похвалим изванредан однос локалне самоуправе према кошаркашком клубу. Готово 100 одсто финансирања доносе локална самоуправа, као и ЕПЦГ, која је генерални спонзор клуба. Нешто мало средстава долази од приватних спонзора. За степеник више потребна је боља организација, али и више новца и рада нас у управи, да бисмо створили услове да направимо ростер, који би могао да оствари тај резултат”, сматра Миличић.

Већи дио екипе ове сезоне чине играчи из Никшића. Али и момци рођени ван нашег града су се одлично уклопили, па је очигледно да није било грешке приликом избора појачања.

“Наш план је да већину тима чине дjеца и момци из Никшића. То се ове године показало као добра прича. Вратили смо Радоја Вујошевића и Јована Војиновића. Мислим да не постоји екипа на простору бивше Југославије, а ни шире у којој су велика већина играчи из града одакле је клуб. Од 17 кошаркаша у првом тиму, само четворица нису из Никшића. Наравно, довели смо и кошаркаше са стране за које смо мислили да одговарају клубу и сматрам да у томе нисмо погријешили. Момци који нису из Никшића, а који су ове сезоне појачали Сутјеску су сјајни, уклопили су се као рођени Никшићани”, оцијенио је Миличић.

Другу сезону на клупи сједи Велимир Гашић.

“Мислим да тренер Гашић ради добро са екипом. Изашли смо у сусрет његовим захтјевима, нисмо хтјели да се мијешамо у тим. То је посао тренера, ми смо покушали да обезбиједимо услове да дођу кошаркаши који су били потребни, а који су његова жеља.”

АБА2 лига се већ двије сезоне игра по принципу “балона”, па је публика у нашем граду ускраћена за мечеве регионалног такмичења. Миличић истиче да је клуб вољан да буде организатор једног “балона”, али да су потребни бољи услови.

“Ми смо и ове године размишљали о томе, али услови у самом граду, односно Спортском центру нису били довољно добри за “балон”. Прије свега мислим на смјештајне капацитете – треба смјестити 13 екипа на једном мјесту, омогућити тренинге. Ми имамо само једну салу, која својим димензијама и квалитетом задовољава услове АБА лиге, а то је сала Спортског центра. Смјештајни капацитети не постоје. Реконструкцијом Спортског центра – терена, кошева и добијањем друге сале, ми бисмо имали спортски дио за организацију, али и даље остаје смјештајни капацитет као проблем. Наравно, наша жеља је да организујемо један турнир, да будемо попут других кошаркашких центара у региону”, јасан је Миличић.

Незаобилазна тема су и млађе категорије клуба.

“Такмичарски резултати код млађих категорија не би требало да буду у првом плану. У први план би требало ставити школовање, односно развој дjецe и млађих категорија. Тренери млађих категорија би требало да обрате пажњу на дjецу и да их препоруче тренерима првог тима. А сами такмичарски резултати могу бити добар показатељ да се упоредимо са сличним клубовима у Црној Гори, односно са школама кошарке.”

Миличић истиче да је план у будућности да сва талентована дjеца из Никшића добију прилику да заиграју у нашем тиму.

„Мој став је да на нивоу спорта у граду школе кошарке треба помоћи. У било ком смислу – и у смислу уступања сала, термина, тренере финансијски помагати, а са друге стране онемогућити да они сами ту дjецу пуштају са 13, 14 година да иду у иностранство. Обично се деси да то дијете оде и на крају не буде ништа од његове каријере. Један логичан слијед би био да талентовано дијете из школе кошарке пређе у јуниорски тим Сутјеске, а онда из јуниорског тима у први тим и одатле да развија своју каријеру”, оцијенио је Миличић.

ФОТО: АБА Леагуе ј.т.д/Драгана Стјепановић