Вијести, Извјештаји

Дерби против Хелиоса: Кључ је у доброј одбрани

Кошаркаши Сутјеске допутовали су јутрос у Бањалуку, гдје се до недјеље одржава четврти „балон“ НЛБ АБА2 лиге.

Након три „балона“ односно седам одиграних утакмица наша екипа је у сјајној позицији и са шест побједа и једним поразом држи треће мјесто. Идентичан учинак као Сутјеска имају Златибор и Крка, док је на врху Хелиос са максималним учинком.

Управо је Хелиос први противник на овом турниру, а меч је на програму сјутра од 15 часова. Након тога слиједе утакмице са Пелистером (петак од 15) и Спарсима (недјеља од 15).

А до предстојећег „балона“ екипа је имала кадровских проблема. Повреде и прехладе су мучиле играче, а у међувремену је споразумно раскинут уговор и са Миланом Лужаићем.

„Мислили смо да ћемо бити спремнији и комплетнији. Међутим није баш добра ситуација. Клуб је споразумно раскинуо сарадњу са Лужаићем и од тада смо били на тржишту. Још нисмо успјели да нађемо адекватно рјешење. То је један од разлога што идемо ослабљени. Плус, неки момци су се недавно прикључили тренинзима. Неће бити лако, у шест дана играмо три утакмице. Све екипе су се појачале, једино ми нисмо успјели у томе. Али, не тражимо алиби, скупићемо се, даћемо све од себе“, поручио је тренер Дарко Вујачић.

Хелиос је нападачки најбоља екипа у лиги и просјечно постиже 93,5 поена по мечу. Словенци јесу одлични у нападу, али је Сутјеска тим који је примио најмање поена у лиги – 473, односно 67,5 по мечу. Наше момке од почетка сезоне краси велика борба за сваку лопту, борба до посљедњег минута, јака одбрана, па ће тако бити и на предстојећа три меча.

„Момци ће дати максимум. Прва утакмица је против Хелиоса, који је показао завидан квалитет. Доста су заједно, постижу највише поена. То указује, да ако желимо да се надамо добром резултату, морамо да играмо чврсту и јаку одбрану, што је наш заштитни знак. Да покушамо да их сведемо на око 70 поена. Послије тога нас очекују Пелистер и Спарси. Оптимисти смо, даћемо све од себе. Показали смо и да можемо са шест-седам играча изнијети тешке мечеве. Надам се да ће момци бити мотивисани. Свјесни смо шта смо до сада урадили и надам се да ће их то још више мотивисати и да ћемо остварити позитиван резултат и у овом балону“, поручио је Вујачић.

И Владимир Томашевић сматра да ће одбрана бити кључ на предстојећој утакмици.

„Хелиос је једна од најбољих екипа у АБА2 лиги. Претендује да уђе у АБА лигу. Мислим да је наша предност у одбрани. Ако их чврстом и јаком одбраном сведемо на 70 поена, онда можемо да побиједимо“, јасан је Томашевић.

Управо је у посљедњем мечу у НЛБ АБА2 лиги, против Борца из Бањалуке на Златибору, наша екипа славила захваљујући великој пожртвованости и изванредној одбрани. Машан Врбица стога поручује да би тај меч могао да послужи као примјер за наредни сусрет.

„Хелиос је једина екипа без пораза. Играју лијепу кошарку. Ми морамо да наметнемо наш ритам, да играмо јаку одбрану и да одиграмо као против Борца из Бањалуке. Очекујем у тој утакмици највећу потрошњу. Морамо да обратимо пажњу на све њихове играче, имају широк ростер“, рекао је Врбица.

ФОТО: Драгана Стјепановић